Szukam porady przez złożeniem sprawy do sądu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jar
    Classic
    • 2010
    • 24

Witam,

Zauważyłem a w zasadzie poczułem, ze z nawiewu leci nieprzyjemny zapach - krótko mówiąc śmierdzi i to nawet konkretnie. Co ciekawe, smrodu nie czuć jak klimatyzacja chłodzi. Jak klimatyzację wyłączę, lub jak różnica temperatury na zewnątrz i wewnątrz jest niewielka to wtedy czuć. Dodatkowo nawiew na dużych obrotach jest strasznie głośny.

W sumie już od dwóch lat mam ten problem, lecz nabicie klimatyzacji + ozonowanie częściowo go złagodziło. Częściowo dlatego, że smród mimo wszystko pojawiał się raz po raz i nie mogłem wyłapać tej zależności.

Co to Waszym zdaniem może być?
    Poprzednie autko nie miało klimatyzacji i przez 9 lat nie miałem takiego problemu.
  • Evil
    Rider
    • 2009
    • 721

Witam,
    mam ciężką i zawiłą sytuację ale postaram się szybko wyjaśnić:

Kupiłem we wrześniu łóżko
    było reklamowane po raz pierwszy po 2 tygodniach od kupna
    po 3 miesiącach (ciągłego nękania sprzedawcy) została wymieniona część "spania" (reklamowaliśmy skrzypienie łóżka)
    po wymianie owe skrzypienie ustało, a po kolejnych 2 tygodniach znów powróciło
    po pół rocznym użytkowaniu łóżko za ciężkie pieniądze wygląda okropnie (poduchy ponaciągane itd.)
    Jesteśmy w stałym kontakcie z rzecznikiem konsumenta z mojego miasta, która Pani też interweniowała, ale sklep wciąż się wymiguje.

My cały czas dążymy do odstąpienia od umowy na podstawie niezgodności towaru z umową (bardzo uciążliwe użytkowanie i w sklepie nam pokazali inny model spania a inny dostaliśmy - oni twierdzą, że to wina szerokości materaca, że większy musi mieć inną konstrukcję)
    Teraz sklep wynajął kancelarie prawną w naszej sprawie i odpisali listem (do rzecznik konsumenta), że się nie zgadzają na zwrot i tam kilka powodów wg. mnie do obalenia.

i zdecydowaliśmy że będzie trzeba iść do sądu i tutaj moich kilka pytań
    - ile może kosztować taki proces sądowy?
    - jak wygląda sprawa z adwokatem, ile bierze adwokat: od ilości procesów, czy od wygranej procent, co jak przegrana?
    - ile może trwać taka sprawa i czy wzrasta koszt sprawy jeżeli dochodzą kolejne rozprawy

Ogólnie troszkę się wahamy z żoną czy oddać to do sądu, ale dzienne użytkowanie mebla za ponad 5 tysięcy doprowadza mnie do szału, a sklep wychodzi z założenia że TTTM i tyle i wydaje mi się że oni myślą że my się boimy sądu i dlatego tak to przeciągają.

Nie chce tutaj rozpisywać szczegółów bo i nie ma po co bo to mało ważne, chodzi mi o poradę na jakie koszty musiałbym się przygotować.
    Czytałem sporo o rozprawach różnych w necie ale tam mało kto cene konkretne podaje. Mi może tez nie chodzi o konkret że np. rozprawa kosztuje 122zł, ale bardziej np. że taka sprawa może wynieść 500, 1000 lub ciągnąć się w nieskończoność i kwota tez się może tak powiększać.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• blackrs
      RS
      • 2008
      • 4826
      • Superb II combi (3T5)
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Jeżeli łóżko kosztowało więcej niż 5 tys zł to opłata sądowa wynosi 250 zł jeżeli mniej to 100 zł powyżej 7500 - 300 zł, powyżej 10 000 -5% wartości przedmiotu sporu
      Koszt sprawy nie jest uzależniony od ilości rozpraw ale trzeba liczyć się z tym, że w razie konieczności powołania biegłego lub innych dowodów, które będą wymagały poniesienia kosztów jak np. dojazd świadka sąd może zobowiązać do wniesienia zaliczki. Generalnie zasada jest taka, że koszty ponosi strona, która przegrywa proces. Czyli jeśli wygrasz to pozwany będzie musiał zwrócić ci koszty sądowe, które poniesiesz w tym koszt adwokata. A jeśli ty przegrasz to będziesz musiał zwrócić koszty strony pozwanej. Przy częściowej wygranej koszty również rozlicza się stosunkowo do wygranej.

Co do tego ile adwokat weźmie to mogą być różne stawki. Trzeba dzwonić i pytać. Natomiast sąd przy zasądzaniu kosztów uwzględnia stawki przewidziane w rozporządzeniu tj. za sprawę 5-10 tys zł wartości przedmiotu sporu jest to 1200 zl.
      BYŁA o1 rs
      BYŁA o2 1.6
      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

Evil, wartośc sporu to 5kzł, adwokat weźmie za prowadzenie sprawy powiedzmy 2000, jak się sprawy będą ciągnąć i będą odwołania to każda wizyta adwokata w sądzie to powiedzmy 200-300zł, do tego prze założeniu sprawy chyba musisz wnieść opłatę, tego nie jestem pewien.

Generalnie szkoda zachodu, więcej kasy i nerwów będzie cię to kosztować.

Nie da się tego łóżka naprawić u innego producenta czy tapicera i ewentualnie dogadać się z firmą co by pokryła chociaż 1/2 a najlepiej całość naprawy?
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• blackrs
          RS
          • 2008
          • 4826
          • Superb II combi (3T5)

PS termin może być różny. Sprawa powinna być rozpoznawana w postępowaniu uproszczonym i raczej nie powinno się na niej nic niespodziewanego wydarzyć. Może być potrzebna opinia biegłego co do wad tego łóżka i długość rozpoznania sprawy będzie zależała od sądu tj. czy sąd ma duże obłożenie, czy akurat sędzia nie pójdzie na urlop itp...
          Może wystarczyć dla rozpoznania jedna rozprawa, pytanie tylko na kiedy zostanie wyznaczona. Jak będzie biegły to pewnie 2 sprawy.

[ Dodano: Sro 04 Cze, 14 22:18 ]
          Zamieszczone przez piramida
          adwokat weźmie za prowadzenie sprawy powiedzmy 2000, jak się sprawy będą ciągnąć i będą odwołania to każda wizyta adwokata w sądzie to powiedzmy 200-300zł
          tu to różnie bo jeden może powiedzieć 2 tys za wszystko inny 1500 + 300 za każdą rozprawę, a jeszcze inny zechce jakiś % od wygranej
          BYŁA o1 rs
          BYŁA o2 1.6

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

blackrs, z tym że adwokaci chyba nie często umawiają się od wygranej ponieważ wygrana nigdy nie jest gwarantowana :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• blackrs
              RS
              • 2008
              • 4826
              • Superb II combi (3T5)

Teraz to się trochę zmienia. zaczyna się walka o klienta i jakoś muszą zachęcać. Z tym, że stare lisy jak idą na % to są w 99% pewni, że sprawa jest do wygrania.
              BYŁA o1 rs
              BYŁA o2 1.6

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

Evil, dodam jeszcze jedno, nie licz na sąd, do sądu idzie się po wyrok a nie po sprawiedliwość :wink:

Komentarz

• Enriquez
                  RS
                  • 2009
                  • 7685
                  • Superb III (3V3)

piramida - dokładnie
                  wyrok to jedno, egzekucja to drugie
                  Pozdrawiam
                  Marcin

Komentarz

• no_fear
                    Rider
                    • 2010
                    • 502
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

sorry za offff - wrzuć linka/foto tego łóżka za 5k 8)
                    www.SPAmobile.pl

Komentarz

• westwi78
                      RS
                      • 2008
                      • 2940

Zamieszczone przez piramida
                      często umawiają się od wygranej ponieważ wygrana
                      a czy aby takie rozliczanie klient-adwokat nie jest (przynajmniej oficjalnie) zabronione?

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

westwi78, nie mam pojęcia, jest zabronione?

Komentarz

• westwi78
                          RS
                          • 2008
                          • 2940

piramida, jest. W kodeksie etyki zarówno radców prawnych jak i adwokatów jest zakaz umawiania się na wynagrodzenie zależące od wyniku sprawy.

Kodeks etyki adwokackiej:

§ 50
                          1. W sprawach finansowych obowiązuje adwokata w stosunku do klienta szczególna
                          skrupulatność.
                          2. Adwokat ma obowiązek poinformować klienta o wysokości honorarium lub o sposobie
                          jego wyliczenia (np. na podstawie czasu pracy).
                          3. Niedopuszczalne jest zawieranie przez adwokata umowy z klientem, która
                          przewidywałaby obowiązek zapłaty honorarium za prowadzenie sprawy uzależnionej
                          wyłącznie od ostatecznego wyniku sprawy. Adwokat może zawrzeć umowę przewidującą
                          dodatkowe honorarium za pozytywny wynik sprawy.
                          oczywiście da się to objeść, ale zasada jest.

Komentarz

• Evil
                            Rider
                            • 2009
                            • 721

Troszkę podsumuje:
                            Założenie sprawy to 250zł (kwota łóżka powyżej 5k zł)
                            ilość rozpraw nie wpływa na dalszy koszt sprawy -chyba że:
                            będzie potrzebny biegły (już jedną opinie biegłego mam, ale wiem, że przed sądem i tak inną trzeba opinie) to jego też opłacam
                            sprawa adwokata narazie zostaje zawieszona, jak on mi weźmie 1500zł to mi się to już nie opłaca - bo za tyle to sobie kupie nowe łóżko nieskrzypiące

a teraz coś czego nie zrozumiałem:
                            Jeżeli sklep będzie miał adwokata, i przegrałbym sprawę, to pokrywam koszty ich adwokata?

Nigdy nie miałem styczności z adwokatami i kancelariami ale jest coś takiego że mogę gdzieś podejść do jakiejś kancelarii i zwyczajnie pogadać o szansach na wygraną itd.

piramida, naprawić się nie da, producent zaleca smarowanie części ruchomych/skrzypiących co powoduje uwalenie całego materaca WD40

no_fear, łóżko jak łóżko tu głównie chodzi o system spania (nova160) tu jest główny kłopot

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Jark7
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 777

Evil, jakbym kupił sprzęt za 5 kzł, na którym nie można wygodnie spać (że o czym innym nie wspomnę), to sądziłbym się do końca- dla zasady. Nie może być być tak, że ktoś nam wciska chłam, a potem tłumaczy, że TTTM
                              Pozdrawiam i powodzenia w boju
                              Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                              Jark7
                              było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• westwi78
                                RS
                                • 2008
                                • 2940

Trzeba też pamiętać, że zwrot kosztów adwokackich nastąpi po stawkach maksymalnych wyrażonych w przepisach, a nie po tych na jakie się umówiłeś z adwokatem (są z reguły dużo wyższe).

Komentarz

• blackrs
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4826
                                  • Superb II combi (3T5)

Jeżeli sklep będzie miał adwokata, i przegrałbym sprawę, to pokrywam koszty ich adwokata?
                                  Zamieszczone przez westwi78
                                  Trzeba też pamiętać, że zwrot kosztów adwokackich nastąpi po stawkach maksymalnych wyrażonych w przepisach, a nie po tych na jakie się umówiłeś z adwokatem (są z reguły dużo wyższe).
                                  w tym przypadku 1200 zł by to było
                                  BYŁA o1 rs
                                  BYŁA o2 1.6

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Evil, mozesz spróbować założyć sprawę w sądzie, zobaczysz jak działa nasz wymiar sprawiedliwości i ile czasu, pieniędzy to wszystko kosztuje, zdobędziesz doświadczenie w kolejnych bataliach :wink:

Komentarz

• Evil
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 721

Tak sobie przemyślałem sprawę, i chyba niestety opuszczę. Wiele bym zniósł w sensie rozprawy itd. ale gdybym przegrał i miałbym jeszcze do tego interesu dopłacać, to by mnie chyba krew zalała.
                                      Mam jeszcze taki plan, że pójdę do jakiejś kancelarii pogadam i zobaczę co mi powiedzą.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• aro_40
                                        RS
                                        • 2007
                                        • 1529
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

hej, od razu do sądu cywilnego? bez przesady, zdaje się że przy rzeczniku praw konsumenta jest albo sąd albo coś w rodzaju postępowana mediacyjnego. Ja bym tego najpierw spróbował i bez adwokata i taniej i szybciej. A jak koniecznie bedziesz chciał to do sądu zawsze możesz pójść.
                                        If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• Evil
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 721

Zamieszczone przez aro_40
                                          , zdaje się że przy rzeczniku praw konsumenta jest albo sąd albo coś w rodzaju postępowana mediacyjnego.
                                          jestem właśnie PO tym postępowaniu mediacyjnym której nic nie dało, sklep wziął sobie jakąs kancelarie i oni odpowiednio skwitowali że nam nic nie przysługuje i tyle.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Evil, no to już wiesz gdzie jest miejsce konsumenta :wink:

Komentarz

• aro_40
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 1529
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Evil
                                              Zamieszczone przez aro_40
                                              , zdaje się że przy rzeczniku praw konsumenta jest albo sąd albo coś w rodzaju postępowana mediacyjnego.
                                              jestem właśnie PO tym postępowaniu mediacyjnym której nic nie dało, sklep wziął sobie jakąs kancelarie i oni odpowiednio skwitowali że nam nic nie przysługuje i tyle.
                                              a co na to rzecznik? nie był po Twojej stronie??? :shock: :shock: :shock:
                                              If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
                                              _______________________________________
                                              a teraz doszła służbówka O III combi 2,0 150 KM

Komentarz

• Deo
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1729
                                                • Volkswagen
                                                • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Evil, niestety, ale bez adwokata niewiele zdziałasz (wiem to po sobie). Pisma od federacji czy rzeczników konsumentów to można sobie powiesić na ścianie.
                                                Pozdrawiam,
                                                Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                                                Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• Evil
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 721

aro_40, rzecznik powiedział, że już nic się nie da zrobić.
                                                  Deo, tylko teraz ocena jakiegoś konkretnego adwokata czy jest szansa walczyć.

Jestem na przyszłą środę umówiony w kancelarii to zobaczymy co będzie.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

Pracuję...